Facebook
тел.: 0631 60 452
Исторически музей град Свищов
Исторически музей в град Свищов

Експозиция Градски бит и култура в края на XIX и началото на XX век

       В търсене на нещо по-различно е изграден интериорът на т.н. Самоковлиева къща, бившият Дом на новороденото. Това, което е изложено в нея, стои свободно и естествено, нерамкирано от типичната експозиционна схема, характерна за обичайните музеи. Посетителят има усещането, че се е върнал стотина години назад във времето и се намира в типична свищовска къща. От вестибюла се влиза наляво в салон, обзаведен с лека виенска мебел, клавесин, сервизи, списания, албуми, ръкоделия. Той е използван за почивка, посрещане на неангажиращи гости и развлечения. Следващата стая е оформена като трапезария. Мебелировката се състои от масивна маса и столове около нея (заедно с едно високо детско столче за хранене), бюфет с брилянтна изработка и помощни масички с изложени сервизи.

 

       Централното и най-голямо помещение на къщата е замислено като място, където стават по-официални по характер събирания, съпроводени освен всичко друго и от музикални изпълнения. Тук е изложен първият внесен в България домашен роял, подарен на годеницата на диригента на Първия светски български хор Григор Тончев. Следващата стая, с представената типична за целта мебел, пресъздава обстановката на работен кабинет, чието наличие в една такава къща е въпрос на обществен авторитет, престиж и достойнство. Последната стая показва изгледа на спалня, характерна за търговското съсловие на града. Комплектът от мебели е докаран от Виена като подарък от Стефан Стамболов – министър-председател на България, за неговия приятел от Свищов, известен адвокат и народен представител Тодор Божинов. Усещането за автентичност се прокрадва неусетно от всяка изложена вещ, а очите не могат да се насладят на великолепно изрисуваните тавани.

 

       Всичко изложено в тази къща, строена през 1895 г., показва по особено ненатрапчив начин характерните особености на свищовския бит и култура, силно повлияни от културната столица на тогавашна Европа -Виена.

 

Цени :

Вход възрастни – 3.00 лв.

Вход деца, студенти и пенсионери – 1.50 лв.

Беседа на български език – 5.00 лв.